Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 411
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 158
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 411
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 158
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Składniki
Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.
Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać. Mus jabłkowy Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować. Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch przyozdobić posypką waflową.