Do góry

Desery Przepis na:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 129

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.

Składniki

  • biszkopt
  • jajka 2 sztuki
  • mąka tortowa 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • mus jabłkowy
  • jabłka 1 kg
  • galaretka wiśniowa 1 sztuka
  • żelatyna deserowa 2 łyżeczki
  • woda 0.5 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • Bita śmietana
  • śmietana kremowa 36% 1 szklanka
  • cukier puder 1 łyżka
  • żelatyna deserowa 2 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy 0.5 łyżeczki
  • dodatki
  • wiórki kokosowe 4 łyżki
  • kolorowa posypka 2 łyżki
  • poncz
  • sok z pomarańczy 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.

    Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.

  2. Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.

    Mus jabłkowy
    Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.
    Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.

  3. Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.


  4. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii.

    Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.

  5. Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch przyozdobić posypką waflową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń