Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 6135
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 187
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 147
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 280
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 477
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 6135
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 187
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 147
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 280
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 477
Składniki
Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.
Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać. Mus jabłkowy Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować. Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch przyozdobić posypką waflową.