Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus ze świeżych truskawek jest idealnym przepisem na każdą okazję. Pyszny deser wykonasz z zaledwie kilku składników.
blender, mikser, tarka
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3866
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 999
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3866
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 999
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Umyj truskawki i usuń szypułki. Do miski wrzuć truskawki i blenduj z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli truskawki nie mają w sobie dużo soku, opcjonalnie można dodać 2 łyżki wody. Pozostaw kilka truskawek, które posłużą do ozdoby deseru. Cukier puder ma pudrową strukturę, co sprawi, że konsystencja będzie delikatniejsza.
Śmietankę 30% ubijaj mikserem przez 2-3 minuty, aż do powstania gęstego kremu. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone oraz cukier (wg uznania) i miksuj następne 2-3 minuty do uzyskania jednolitej masy.
Do pucharków lub słoiczków przelej krem, aby tworzył spód deseru, a następnie wlej na górę mus truskawkowy. Rozprowadź mus truskawkowy w taki sposób, aby stworzyć kolejną warstwę w słoiczku. Na tarce rozetrzyj białą czekoladę i posyp nią deser. Tak dopracowany deser ozdób na wierzchu truskawkami i dodaj listek mięty, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający.