Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus ze świeżych truskawek jest idealnym przepisem na każdą okazję. Pyszny deser wykonasz z zaledwie kilku składników.
blender, mikser, tarka
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2259
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3329
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1375
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2127
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2259
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3329
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1375
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2127
Składniki
Umyj truskawki i usuń szypułki. Do miski wrzuć truskawki i blenduj z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli truskawki nie mają w sobie dużo soku, opcjonalnie można dodać 2 łyżki wody. Pozostaw kilka truskawek, które posłużą do ozdoby deseru. Cukier puder ma pudrową strukturę, co sprawi, że konsystencja będzie delikatniejsza.
Śmietankę 30% ubijaj mikserem przez 2-3 minuty, aż do powstania gęstego kremu. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone oraz cukier (wg uznania) i miksuj następne 2-3 minuty do uzyskania jednolitej masy.
Do pucharków lub słoiczków przelej krem, aby tworzył spód deseru, a następnie wlej na górę mus truskawkowy. Rozprowadź mus truskawkowy w taki sposób, aby stworzyć kolejną warstwę w słoiczku. Na tarce rozetrzyj białą czekoladę i posyp nią deser. Tak dopracowany deser ozdób na wierzchu truskawkami i dodaj listek mięty, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający.