Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to francuski deser na bazie jaj. Dziś powstało mnóstwo wersji tej delicji - z mąką, na samych białkach, z różnymi dodatkami.
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 28
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 594
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 97
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 477
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 140
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 28
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 594
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 97
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 477
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 140
Składniki
Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem - ja użyłam brązowego.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca) Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wlewamy do foremek - maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.