Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to francuski deser na bazie jaj. Dziś powstało mnóstwo wersji tej delicji - z mąką, na samych białkach, z różnymi dodatkami.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94078
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2340
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94078
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2340
Składniki
Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem - ja użyłam brązowego.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca) Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wlewamy do foremek - maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.