Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to francuski deser na bazie jaj. Dziś powstało mnóstwo wersji tej delicji - z mąką, na samych białkach, z różnymi dodatkami.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6431
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2225
Królowa grilla :)
Odsłon: 1636
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6431
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2225
Królowa grilla :)
Odsłon: 1636
Składniki
Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem - ja użyłam brązowego.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca) Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wlewamy do foremek - maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.