Do góry

Desery Przepis na:

Lekki suflet czekoladowy

Lekki suflet czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 1313

Suflet to francuski deser na bazie jaj. Dziś powstało mnóstwo wersji tej delicji - z mąką, na samych białkach, z różnymi dodatkami.

Składniki

  • Żółtka jaj - 2szt
  • Białka jaj - 4szt
  • Czekolada - 120g (u mnie mleczna wymieszana z gorzką)
  • Masło - 40g + do nasmarowania foremek
  • Cukier - 30g + do posypania foremek
  • Mąka - 50g
  • Kakao do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lekki suflet czekoladowy

Przygotowanie

  1. Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem - ja użyłam brązowego.



  2. Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca)
    Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę wlewamy do foremek - maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń