Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny stół zazwyczaj ugina się od wytrawnych przekąsek, ale też tradycyjnych i nowoczesnych słodkości. Jeśli szukasz pomysłu na lekkie ciasto na Wielkanoc, to wypróbuj ten przepis. Sprawdzi się świetnie jako deser po wielkanocnym śniadaniu lub obiedzie.
Zastanawiasz się, co upiec na Wielkanoc? Najbardziej lubiane ciasta wielkanocne łączą w sobie tradycję, smak i piękny wygląd. Na polskich stołach podczas świąt nie może zabraknąć puszystej, wilgotnej i lekkiej babki drożdżowej. Smakuje najlepiej, gdy jest polana lukrem i ozdobiona skórką pomarańczową. Obok tego wypieku królują mazurki z kruchego ciasta z masą kajmakową, kremem czekoladowym lub marmoladą. Są udekorowane bakaliami. Nie może też zabraknąć sernika, pieczonego lub przygotowanego na zimno, z dodatkiem wanilii, skórki cytrusowej lub rodzynek. Ostatnio wśród ciast wielkanocnych popularna robi się też pascha, czyli deser zrobiony z twarogu, śmietany i bakalii.
Jakie ciasta na Wielkanoc upiec, żeby zachwyciły bliskich, a tobie nie zafundowały wielu godzin spędzonych w kuchni? Rewelacyjnym pomysłem jest lekkie ciasto na Wielkanoc. To biszkopt przełożony masą śmietankową i konfiturą malinową. Wychodzi niezwykle delikatny, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta przełamana została kwaskowatym przetworem owocowym. Dzięki temu całość jest orzeźwiająca, świeża, ale wciąż lekka jak puch. Deser sprawdzi się idealnie po dużej liczbie wielkanocnych przysmaków. Jest na tyle delikatny, że nie obciąży dodatkowo żołądka.
Mikser, forma o wymiarach 36 x 24 cm
Przepis na lekkie ciasto na Wielkanoc możesz dowolnie modyfikować, aby jeszcze bardziej dopasować smak do swoich preferencji. Nie przepadasz za malinami? A może chciałbyś dodać więcej charakteru kremowi? Nic straconego, wszystko da się zrobić. Do masy z mascarpone, śmietanki i cukru pudru dodaj kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka wanilii. Wtedy deser nabierze słodszego wymiaru. Jeśli wolisz, żeby lekkie ciasto na Wielkanoc było bardziej orzeźwiające, do kremu wsyp nieco skórki cytrynowej i wlej nieco soku z cytryny.
W deserze możesz też zastąpić malinową konfiturę. Świetnie sprawdzi się ta porzeczkowa, wiśniowa, truskawkowa, a nawet brzoskwiniowa. Możesz też - szczególnie w sezonie letnim - zamienić przetwory na solidną porcję świeżych owoców. Dzięki takim zmianom ciasto za każdym razem zaskoczy twoich bliskich. To dobry sposób też na to, żeby oszczędzić budżet - wybieraj te owoce czy konfitury, które akurat są na promocji.
Lekkie ciasto na Wielkanoc już na pierwszy rzut oka jest bardzo puszyste i kremowe. Wszystko za sprawą biszkoptu i kremu, które są lekkie jak piórko. Przygotowując spód ciasta, oddziela się białka od żółtek. Ubite na sztywno białka wmieszane w masę wprowadzają do niej powietrze. To sprawia, że po upieczeniu biszkopt jest lekki, sprężysty i delikatny. Tak samo krem, który bazuje na dość gęstym serku mascarpone. Dopiero dzięki połączeniu go z ubitą śmietaną nabiera aksamitnej konsystencji. Połączenie tych dwóch elementów tworzy deser idealny na Wielkanoc, gdy - najedzeni sałatką jarzynową i żurkiem - nie mamy już ochoty na wielowarstwowy i wieloskładnikowy wypiek.
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 49
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3643
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 200
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 58
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 73
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 49
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3643
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 200
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 58
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj biszkopt - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę w misce. Pod koniec miksowania dodawaj porcjami cukier. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka, krótko miksując do powstania jednolitej masy.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Powoli i delikatnie wymieszaj masę drewnianą łyżką - tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Wylej masę na standardową formę o wymiarach 36 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w trybie góra-dół na ok. 30 minut. Sprawdź, czy jest gotowy i zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, podziel go na dwie równe części.
Przygotuj masę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i serek mascarpone. Zmiksuj do połączenia. Masę podziel na dwie równe części.
Złóż lekkie ciasto na Wielkanoc. Na spodzie ułóż blat biszkopta, wysmaruj połową konfitury malinowej. Nałóż połowę kremu śmietankowego. Na wierzch wyłóż pozostałą część konfitury malinowej. Ułóż drugi blat biszkopta, lekko dociśnij. Wysmaruj równomiernie drugą połową kremu śmietankowego. Z wierzchu posyp kakao lub startą czekoladą.
Lekkie ciasto na Wielkanoc włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej całą noc), żeby stężało.