Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione lody mojej mamy. Pyszne lody śmietankowe w wafelku.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 238
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 305
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 58
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 238
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 305
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 58
Składniki
Blaszka 22 X 10 cm, wyłożona folią przezroczystą. Spód wykładamy waflem. Mleko i śmietana powinny być schłodzone. Zimną śmietanę wlewamy do schłodzonego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty na średnie i ubijamy do momentu aż na powierzchni zaczną się tworzyć charakterystyczne wzorki pozostawiane przez końcówki miksera. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli wlewamy mleko. Wszystko przekładamy do blaszki, przykrywamy drugim waflem. Lekko dociskamy i odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.