Do góry

Desery Przepis na:

Lody owocowo-kokosowe

Lody owocowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7907

Dodano:

Odsłon: 252

wymagają maszynki do lodów- warto ją mieć

Składniki

  • 1 szklanka owoców jagodowych ( u mnie mrożone czernice)
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu ( opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 cytryna
  • 200 ml śmietanki 30%
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lody owocowo-kokosowe

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na lekki brąz- wolny ogień , cały czas mieszając.

  2. Owoce poddusić w garnuszku z odrobiną wody, rozdrabniając widelcem - aż się rozpadną, czyli kilka minut. Osoby, którym będą przeszkadzały pesteczki w lodach powinny przetrzeć tę miazgę przez sitko.

  3. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (jeśli chodzi o cytrynę to skórkę zetrzeć a sok wycisnąć), po prostu wymieszać i mocno schłodzić w lodówce.

  4. Przelewamy całość do zamrożonego wkładu maszynki do lodów , kręcimy lody tak, jak nakazał producent maszynki - u mnie trwa to ok. 45 minut. Ukręcone już lody przekładamy do pojemnika do zamrażania i muszą "odpocząć" w zamrażarce kilka godzin - ten etap jest najgorszy ....... do przeczekania :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń