Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe lody pistacjowe to prawdziwa gratka dla miłośników orzechowych smaków. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy odrobina cierpliwości i kilka dobrej jakości składników. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twój deser jest w pełni naturalny, bez sztucznych barwników czy aromatów
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45642
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23123
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1354
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45642
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23123
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1354
Składniki
Pistacje zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, następnie odcedź i zdejmij skórki, aby lody miały ładny, intensywnie zielony kolor. Zmiksuj pistacje w blenderze na drobną pastę.
W garnku podgrzej mleko ze śmietanką, prawie do zagotowania. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszysty, jasny krem. Do masy jajecznej powoli wlewaj ciepłe mleko ze śmietanką, cały czas mieszając. Przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (nie gotuj!).
Do jeszcze ciepłej masy dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego. Przestudź, a potem schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Wlej masę do maszynki do lodów i kręć według instrukcji producenta. Jeśli nie masz maszynki, przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po około 5 godzinach lody pistacjowe powinny być gotowe.
Deser przełóż do miseczek, posyp grubo posiekanymi pistacjami i od razu podawaj.