Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe lody pistacjowe to prawdziwa gratka dla miłośników orzechowych smaków. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy odrobina cierpliwości i kilka dobrej jakości składników. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twój deser jest w pełni naturalny, bez sztucznych barwników czy aromatów
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13097
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2479
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3611
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4508
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13097
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2479
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3611
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4508
Składniki
Pistacje zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, następnie odcedź i zdejmij skórki, aby lody miały ładny, intensywnie zielony kolor. Zmiksuj pistacje w blenderze na drobną pastę.
W garnku podgrzej mleko ze śmietanką, prawie do zagotowania. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszysty, jasny krem. Do masy jajecznej powoli wlewaj ciepłe mleko ze śmietanką, cały czas mieszając. Przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (nie gotuj!).
Do jeszcze ciepłej masy dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego. Przestudź, a potem schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Wlej masę do maszynki do lodów i kręć według instrukcji producenta. Jeśli nie masz maszynki, przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po około 5 godzinach lody pistacjowe powinny być gotowe.
Deser przełóż do miseczek, posyp grubo posiekanymi pistacjami i od razu podawaj.