Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, gotowany lukier idealnie sprawdzi się do zdobienia wszelakich wyrobów cukierniczych. Jak przygotować idealny lukier, który nie spływa z pierniczków i ładnie utrzymuje kształt? Przetestuj przepis na lukier gotowany! Aby otrzymać jeszcze ciekawszy efekt, sięgnij po barwniki spożywcze, które nadadzą lukrowi piękny kolor.
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54139
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 494
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5402
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54139
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 494
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5402
Składniki
Cukier zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem dopóki się nie rozpuści.
Podczas gotowania mieszaj cukier i sprawdzaj jego konsystencję. Gdy cukier będzie spływać z łyżki w postaci przypominającej nitkę, zdejmij garnek z ognia.
Naczynie, w którym gotował się cukier, włóż do zimnej wody i przestudź (powinien pozostać ciepły).
Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj syrop, aż lukier zrobi się gęsty i lśniący. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dolać kilka kropel soku z cytryny lub wody.