Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, gotowany lukier idealnie sprawdzi się do zdobienia wszelakich wyrobów cukierniczych. Jak przygotować idealny lukier, który nie spływa z pierniczków i ładnie utrzymuje kształt? Przetestuj przepis na lukier gotowany! Aby otrzymać jeszcze ciekawszy efekt, sięgnij po barwniki spożywcze, które nadadzą lukrowi piękny kolor.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 284
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3935
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 369
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29368
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 284
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3935
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 369
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29368
Składniki
Cukier zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem dopóki się nie rozpuści.
Podczas gotowania mieszaj cukier i sprawdzaj jego konsystencję. Gdy cukier będzie spływać z łyżki w postaci przypominającej nitkę, zdejmij garnek z ognia.
Naczynie, w którym gotował się cukier, włóż do zimnej wody i przestudź (powinien pozostać ciepły).
Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj syrop, aż lukier zrobi się gęsty i lśniący. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dolać kilka kropel soku z cytryny lub wody.