Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, gotowany lukier idealnie sprawdzi się do zdobienia wszelakich wyrobów cukierniczych. Jak przygotować idealny lukier, który nie spływa z pierniczków i ładnie utrzymuje kształt? Przetestuj przepis na lukier gotowany! Aby otrzymać jeszcze ciekawszy efekt, sięgnij po barwniki spożywcze, które nadadzą lukrowi piękny kolor.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8118
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2765
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8118
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2765
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 399
Składniki
Cukier zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem dopóki się nie rozpuści.
Podczas gotowania mieszaj cukier i sprawdzaj jego konsystencję. Gdy cukier będzie spływać z łyżki w postaci przypominającej nitkę, zdejmij garnek z ognia.
Naczynie, w którym gotował się cukier, włóż do zimnej wody i przestudź (powinien pozostać ciepły).
Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj syrop, aż lukier zrobi się gęsty i lśniący. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dolać kilka kropel soku z cytryny lub wody.