Do góry

Desery Przepis na:

Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5450

Dodano:

Odsłon: 598

Pachnące pierniki z lukrem cytrynowym i kolorową posypką. Te pierniki lepiej zrobić kilka dni przed świętami bo dopiero po kilku dniach robią się miękkie.

Składniki

  • mąka 1 kg
  • margaryna 12,5 dag
  • cukier puder 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • miód 0,5 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyzeczka z czubkiem
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • białko 1 szt
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • tłuszcz do blaszki
  • kolorowa posypka do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lukrowane pierniczki

Przygotowanie

  1. Do rondelka wkładamy margarynę, płynny miód i przyprawę do pierników, stawiamy na małym ogniu i często mieszając rozpuszczamy. Gdy składniki się połączą rondelek zestawiamy z ognia i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, 1 szklankę cukru pudru, sodę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wystudzoną margarynę z miodem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto możemy odłożyć do lodówki na 24 godz. lub od razu rozwałkować i wycinać pierniczki. Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min.
    Pierniki odkładamy na 4-5 dni bo dopiero po takim czasie miękną. Białko miksujemy dodając cukier puder /1 szklanka/ na koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier był zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
    Pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń