Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące pierniki z lukrem cytrynowym i kolorową posypką. Te pierniki lepiej zrobić kilka dni przed świętami bo dopiero po kilku dniach robią się miękkie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 57
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 57
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Składniki
Do rondelka wkładamy margarynę, płynny miód i przyprawę do pierników, stawiamy na małym ogniu i często mieszając rozpuszczamy. Gdy składniki się połączą rondelek zestawiamy z ognia i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, 1 szklankę cukru pudru, sodę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wystudzoną margarynę z miodem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto możemy odłożyć do lodówki na 24 godz. lub od razu rozwałkować i wycinać pierniczki. Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min. Pierniki odkładamy na 4-5 dni bo dopiero po takim czasie miękną. Białko miksujemy dodając cukier puder /1 szklanka/ na koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier był zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypką.