Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące pierniki z lukrem cytrynowym i kolorową posypką. Te pierniki lepiej zrobić kilka dni przed świętami bo dopiero po kilku dniach robią się miękkie.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13409
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4228
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43154
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 513
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 415
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 464
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13409
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4228
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43154
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 513
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 415
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 464
Składniki
Do rondelka wkładamy margarynę, płynny miód i przyprawę do pierników, stawiamy na małym ogniu i często mieszając rozpuszczamy. Gdy składniki się połączą rondelek zestawiamy z ognia i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, 1 szklankę cukru pudru, sodę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wystudzoną margarynę z miodem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto możemy odłożyć do lodówki na 24 godz. lub od razu rozwałkować i wycinać pierniczki. Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min. Pierniki odkładamy na 4-5 dni bo dopiero po takim czasie miękną. Białko miksujemy dodając cukier puder /1 szklanka/ na koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gdyby lukier był zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypką.