Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 319
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 228
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3341
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 319
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 228
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3341
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.