Do góry

Desery Przepis na:

Luksusowa szarlotka

Luksusowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7010

Dodano:

Odsłon: 3167

Trochę inna szarlotka, na cieście kruchym z bezą i biszkoptem. Jest pracochłonna ,ale za to pyszna.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -1 masło -250 g. -2 jajka -4 żółtka (do bezy) -1/2 szklanka cukru
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -2 szklanki mąki
  • BEZA:
  • -4 białka -½ szklanki cukru
  • -szczypta soli -1 kisiel czerwony, albo budyń
  • JABŁKA:
  • -5-6 dużych jabłek -3 łyżki cukru brązowego
  • -3 łyżki bułki tartej -odrobinę cynamonu
  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -4 łyżki cukru -4 łyżki mąki -1 płaska łyżeczka proszku do piecz.
  • -3 łyżki czekoladowej posypki,albo tartej czekolady
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. gorzkiej czekolady -50 g. masła -2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem,potem żółtkami i jajkami.Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować razem.Rozsmarować na blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42)

  2. beza-Białka ubić z solą i cukrem.Przesiać do białek kisiel,lub budyń i chwilkę zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć na surowe ciasto.

  3. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć,dodać resztę składników i rękoma wymieszać.Rozsypać na bezie.

  4. biszkopt-Białka ubić z cukrem,potem żółtkami.Domieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem.Wkręcić posypkę i rozsmarować na jabłkach. (ja zapomniałam, to rozsypałam tartą czekoladę na placek, przed pieczeniem).

    Piec w 175* ok.40 min.

  5. polewa-Czekoladę, wraz z masłem i mlekiem, rozpuścić nad parą. Posmarować zimny placek. Można ozdobić świąteczną posypką cukrową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń