Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty i szybki przepis na skorupki na orzeszki. Polecam
miska, nóż, szklanka, foremka na łupinki - orzeszki, łyżeczka,
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 122
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 122
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewam do miski dodaje masło i margarynę, siekam nożem do połączenia. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam gładkie jednolite ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką. Odrywam kawałek ciasta, formuję wałek i dzielę na małe kuleczki, które wkładam do delikatnie natłuszczonej specjalnej foremki na orzeszki. Foremkę dobrze rozgrzewam na ogniu palnika i piekę łupinki obracając foremkę raz z jednej strony, a raz z drugiej strony. Upieczone odkładam do wystudzenia i nakładam kolejne kuleczki i tak do wyczerpywania ciasta. Łupinki przechowuję w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Takie łupinki przekładam masą dzień przed podaniem. Smacznego
Przygotowanie ciasta.
Przygotowanie kuleczek.
Pieczenie łupinek .
Łupinki po upieczeniu.