Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty i szybki przepis na skorupki na orzeszki. Polecam
miska, nóż, szklanka, foremka na łupinki - orzeszki, łyżeczka,
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5258
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2489
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5258
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17163
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2489
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewam do miski dodaje masło i margarynę, siekam nożem do połączenia. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam gładkie jednolite ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką. Odrywam kawałek ciasta, formuję wałek i dzielę na małe kuleczki, które wkładam do delikatnie natłuszczonej specjalnej foremki na orzeszki. Foremkę dobrze rozgrzewam na ogniu palnika i piekę łupinki obracając foremkę raz z jednej strony, a raz z drugiej strony. Upieczone odkładam do wystudzenia i nakładam kolejne kuleczki i tak do wyczerpywania ciasta. Łupinki przechowuję w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Takie łupinki przekładam masą dzień przed podaniem. Smacznego
Przygotowanie ciasta.
Przygotowanie kuleczek.
Pieczenie łupinek .
Łupinki po upieczeniu.