Do góry

Desery Przepis na:

Magdalenki

Magdalenki

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 9486

Niesamowicie prosty i efektowny deser, który zyskał sławę dzięki książce Marcela Prousta "W poszukiwaniu straconego czasu". Oryginalny przepis z 1913 roku. Więcej starych oryginalnych przepisów znajdziesz na blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Składniki

  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g mąki
  • skórka z pomarańczy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić. Żółtka zmiksować z cukrem do uzyskania konsystencji jasnego kremu. Dodać mąkę, masło i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować.

    Foremki natłuścić pędzelkiem maczanym w pozostałym na dnie rondla rozpuszczonym masłem. Wlewać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń