Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To czym dla Francuza jest croissant, dla mieszkanców Majorki nieodzownym wypiekiem sniadaniowym jest ensaïmada. To slodkie, drozdzowe ciasto w ksztalcie slimaka jest popularne na wyspie juz od XVII wieku i istnieje w dwóch wersjach: bez nadzienia i z nadzieniem "cabell d'àngel" (anielskie wlosy) - jest to rodzaj slodkich konfitur z dyni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3708
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3708
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Do mojego pierwszego wypieku tego rodzaju wykorzystalam oryginalny przepis z majorkanskiej cukierni, istniejacej juz od 150 lat, dlatego wbrew moim preferencjom uzylam zgodnie z tradycja smalcu zamiast masla. Wykorzystujac mój pobyt na Majorce, zdobylam równiez u cukiernika juz gotowy zakwas, mozna tez oczywiscie zrobic swój wlasny, nie jest to trudne ani pracochlonne, trwa tylko dluzej, gdy robimy go po raz pierwszy. Do wypieku konieczna jest równiez maka pszenna typu 550, poniewaz ciasto wyrabia sie bardzo dlugo - min. 30 minut, gdyz musi byc bardzo elastyczne. Do miski wsypac make, do wglebienia w mace wsypac czesc cukru, pokruszone drozdze i zalac je ciepla woda ( ok. 100 ml), przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na min. 30 min. Ciasto powinno zwiekszyc swoja objetosc trzykrotnie. Nastepnie dodac do ciasta jajka, reszte cukru, szczypte soli, zakwas i reszte cieplej wody. Ciasto najlepiej wyrabiac robotem, gdyz aby bylo dostatecznie elastyczne, potrzeba na to min. 30 minut. Z wyrobionego ciasta uformowac kule, przykryc sciereczka i odstawic do cieplego miejsca na ok. godzine, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto podzielic na 24 czesci, uformowac z nich kulki, a nastepie kazda rozwalkowac na cienkie, podluzne platy. Kazdy plat wysmarowac dokladnie smalcem, jesli stosujemy nadzienie, nalozyc waska warstwe konfitur wzdluz plata ciasta a nastepnie zrolowac ciasto i ulozyc na blasze wylozonej natluszczonym papierem do pieczenia w formie luznego slimaka. Odleglosci miedzy spiralami powinny wynosic mniej wiecej grubosc palca, gdyz ciasto bedzie jeszcze roslo. Blache przykryc i odstawic do cieplego miejsca, najlepiej na noc (min 12 godzin). Czas ten jest konieczny do fermentacji, która nadaje ciastu lekkosc i specyficzny maslany smak. Piec w temp. 200° C ok. 10-15 min.
Gotowe, jeszcze cieple posypac cukrem pudrem i spozyc jak najszybciej, gdyz swieze smakuja najlepiej.