Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne francuskie makarony stworzone na bazie białek z migdałami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Jeżeli nie posiadasz zmielonych migdałów, zrób to przy użyciu np młynka do kawy, ja tak zrobiłem. Następnie zmiksuj cukier puder razem z migdałami. Przesiej wszystko przez sitko, by pozbyć się niepożądanych drobinek.
Dodaj do zmielonych migdałów 60g białek oraz barwnik i wszystko dokładnie wymieszaj.przy użyciu szpatułki.
Do rondelka wlej 50 ml wody i wsyp 150 g cukru. Wszystko wymieszaj i podgrzej, ale pamiętaj! Masy NIE WOLNO mieszać. Musi ona dojść do temperatury 119 stopni C. Ja akurat nie mam termometru cukierniczego więc robiłem to na oko. Czyli powinna się lekko spienić i nabrać konsystencji syropu
Gdy masa zacznie już powoli nabierać pożądanej konsystencji zacznij ubijać 60 g białek z szczyptą soli.
Gdy białka będą już ubite dodawaj po łyżce cukru ( z pozostałych 25g ). Ciągle miksuj całość
Zwiększ obroty miksera i wlej wodę z cukrem cieniutkim strumykiem do ubitych białek. Lej do samego środka by nie osadziła się masa na bokach miski.
Całość miksuj jeszcze przez 5-7 min. aby temperatura masy opadła tak do 45 stopni C.
Dodaj 1/3 białek do masy z migdałów. Wymieszaj, dodaj ponownie 1/3, ponownie wymieszaj i znów dodaj 1/3.
Mieszaj tak długo, aż masa zacznie swobodnie opadać z łyżki, strumieniem cienkim. To jest dość istotne by się nie pozbyć nadmiaru powietrza z makaroników i też nie zostawić go zbyt wiele. Przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką uformuj niewielkie kopczyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie uderz blaszką z makaronikami o blat, tak z 3 razy by nadmiar powietrza uciekł. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia tak na 20 minut. Wierzch ciastek powinien być suchy i nie powinien przywierać do palca, to oznaka, że możesz je już piec. Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni C przez 12 minut.
Krem: W misce utrzyj masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie jednolita dodaj orange curd oraz śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Pamiętaj by nie przebić kremu! Krem przełóż do szprycy i zrób malutki kopczyk na połówce makarona, dociśnij 2 połówką.