Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 578
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 751
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 245
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 578
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 751
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 245
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Orzechy posiekaj a obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odciśnij z jabłek nadmiar soku. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj powoli po jednym żółtku, dodaj mąkę z proszkiem i kaszę mannę. Dołóż jabłka i masę makową. Zmiksuj. Dodaj do ciasta bakalie i ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Sok z cytryny zmiksuj z białkiem. Powoli dodawaj cukier puder- do czasu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji Wylej na wierzch ciasta, ozdób bakaliami.