Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16732
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16732
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23074
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Orzechy posiekaj a obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odciśnij z jabłek nadmiar soku. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj powoli po jednym żółtku, dodaj mąkę z proszkiem i kaszę mannę. Dołóż jabłka i masę makową. Zmiksuj. Dodaj do ciasta bakalie i ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Sok z cytryny zmiksuj z białkiem. Powoli dodawaj cukier puder- do czasu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji Wylej na wierzch ciasta, ozdób bakaliami.