Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa polana lukrem. Z przepisu wychodzą 2 makowce
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 30
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 687
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 35
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 131
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 110
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 30
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 687
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 35
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 131
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 110
Składniki
Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować połową masy makowej (resztę masy nałożyć na drugi makowiec). Zwinąć, położyć łączeniem na spód, boki zlepić i włożyć pod spód. Ciasto włożyć najlepiej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec ok 35 min. Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem