Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 927

Dodano:

Odsłon: 838

Strucla makowa polana lukrem. Z przepisu wychodzą 2 makowce

Składniki

  • 500g mąki
  • 15g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 60. masła
  • 2 jajka
  • 850g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania
  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
    Rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować połową masy makowej (resztę masy nałożyć na drugi makowiec).
    Zwinąć, położyć łączeniem na spód, boki zlepić i włożyć pod spód.
    Ciasto włożyć najlepiej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
    Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec ok 35 min.
    Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń