Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec drożdżowy z kruszonką

Makowiec drożdżowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4016

Dodano:

Odsłon: 6666

Jest bardzo smaczny i zawsze się udaje

Składniki

  • Składniki na dwie blachy
  • składniki na ciasto -1 kg mąki
  • kostka masła 250 dkg
  • 10 dkg drożdży
  • 200 ml.słodkiej śmietany lub mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Masa makowa :
  • 1/2 kg maku
  • 30 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • 20 dkg masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 jajek
  • bakalie według uznania
  • Kruszonka :
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 40 dkg mąki
  • 1 łyżeczkę proszku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Przygotowanie :ciasta :
    Margarynę ,posiekać z mąką ,wbić jajka dodać sól ,wlać rozczyn przygotowany z śmietany ,cukru drożdży,mąki
    Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia .

    2) Przygotowanie masy makowej :
    Mak sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce
    ( 3-krotnie ).
    Masło ,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając,
    dodać zmielony mak i resztę składników.
    Na koniec do maku, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie całość mieszamy.

    3 )Wyrośnięte ciasto ,rozdzielić na dwie części ,rozwałkować 30-40 cm ,włożyć masę makową,rozprowadzić równomiernie po całym cieście (zwijać jak rolady) zwijać po krótszych bokach .
    Jak wyrosną ,przekroić na środku, wzdłuż blachy, posmarować olejem i posypać kruszonką .
    Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut
    Posypać cukrem pudem lub polukrować

  2. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń