Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla osób, które nie mają za dużo czasu, a mają chęć na makowca. Ciekawostką są migdałowe płatki, które bardzo fajnie smakują z makiem i ciekawie wyglądają.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104130
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104130
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Składniki
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Makę , cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło szybko kroję nożem. Dodaję jajko i wszystko zagniatam.
Ciasto wkładam pomiedzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowuję, a następnie przy pomocy folii przenoszę na okrągłą foremkę do tart( oczywiście folię usuwam).Formuję brzeżek i podpiekam ciasto 10 minut w piekarniku
Przygotowuję nadzienie makowe: jajka rozdzielam, białka ubijam na pianę, żółtka i cukier puder dodaję do masy makowej, mieszam, teraz ostrożnie dodaję pianę z białek. Masę makową rozprowadzam na podpieczonym spodzie i posypuję płatkami migdałowymi wzłuż brzegu. Wstawiam do piekarnika na dalsze 20-25 minut.