Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na ostatnią chwilę

Makowiec na ostatnią chwilę

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3302

Dodano:

Odsłon: 936

Przepis dla osób, które nie mają za dużo czasu, a mają chęć na makowca. Ciekawostką są migdałowe płatki, które bardzo fajnie smakują z makiem i ciekawie wyglądają.

Składniki

  • 340 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 700 g maku( z puszki)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec na ostatnią chwilę

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Makę , cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło szybko kroję nożem. Dodaję jajko i wszystko zagniatam.

  2. Ciasto wkładam pomiedzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowuję, a następnie przy pomocy folii przenoszę na okrągłą foremkę do tart( oczywiście folię usuwam).Formuję brzeżek i podpiekam ciasto 10 minut w piekarniku

  3. Przygotowuję nadzienie makowe: jajka rozdzielam, białka ubijam na pianę, żółtka i cukier puder dodaję do masy makowej, mieszam, teraz ostrożnie dodaję pianę z białek. Masę makową rozprowadzam na podpieczonym spodzie i posypuję płatkami migdałowymi wzłuż brzegu. Wstawiam do piekarnika na dalsze 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń