Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki śląskie to słodka potrawa wigilijna. Przygotowana z maku, pieczywa, mleko lub wody i bakalii. Potrawa smaczna i szybko znika ze stołu. Jest to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole.
garnek, miska, łyżka, nóż, deska do krojenia,
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25055
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25055
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 159
Składniki
Do większego garnka wlać mleko, wsypać mielony mak , doprowadzić do zagotowania. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy mak na małym ogniu tak by tylko wolno pyrkał. Po10 minutach gotowania dodać posiekane bakalie, miód oraz masło. Ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować około 20 minut. Masa zgęstnieje, można ją dosłodzić jeszcze do smaku. Bułki pokroić w kromki. Do szklanej miski układać kromki bułek na przemian z masą makową czyli kromki bułek masa makowa, znowu kromki bułek masa i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą to warstwa makowa, którą posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy według swojego uznania. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Makówki gotowe do podania.