Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki śląskie to słodka potrawa wigilijna. Przygotowana z maku, pieczywa, mleko lub wody i bakalii. Potrawa smaczna i szybko znika ze stołu. Jest to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole.
garnek, miska, łyżka, nóż, deska do krojenia,
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30829
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3595
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3283
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1101
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30829
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3595
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3283
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1101
Składniki
Do większego garnka wlać mleko, wsypać mielony mak , doprowadzić do zagotowania. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy mak na małym ogniu tak by tylko wolno pyrkał. Po10 minutach gotowania dodać posiekane bakalie, miód oraz masło. Ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować około 20 minut. Masa zgęstnieje, można ją dosłodzić jeszcze do smaku. Bułki pokroić w kromki. Do szklanej miski układać kromki bułek na przemian z masą makową czyli kromki bułek masa makowa, znowu kromki bułek masa i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą to warstwa makowa, którą posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy według swojego uznania. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Makówki gotowe do podania.