Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki śląskie to słodka potrawa wigilijna. Przygotowana z maku, pieczywa, mleko lub wody i bakalii. Potrawa smaczna i szybko znika ze stołu. Jest to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole.
garnek, miska, łyżka, nóż, deska do krojenia,
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 192
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 192
Składniki
Do większego garnka wlać mleko, wsypać mielony mak , doprowadzić do zagotowania. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy mak na małym ogniu tak by tylko wolno pyrkał. Po10 minutach gotowania dodać posiekane bakalie, miód oraz masło. Ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować około 20 minut. Masa zgęstnieje, można ją dosłodzić jeszcze do smaku. Bułki pokroić w kromki. Do szklanej miski układać kromki bułek na przemian z masą makową czyli kromki bułek masa makowa, znowu kromki bułek masa i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą to warstwa makowa, którą posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy według swojego uznania. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Makówki gotowe do podania.