Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!
Ciasto makowe:
margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach.
Krem kokosowy:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.
Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14856
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4560
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 56
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 31
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14856
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4560
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 56
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 31
Składniki
Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach.
Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.
Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Sernik truskawkowy na zimno
Desery
Lody o smaku borówka-malina.
Desery
Puszysty sernik na herbatnikach
Desery
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie tru...
Odsłon: 4
Lody o smaku borówka-malina.
Domowe lody o smaku borówki-malina. Kolejna wersja pysznego deseru na bazie ś...
Odsłon: 13