Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Składniki
Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach.
Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.
Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)