Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3741
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 924
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34208
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 555
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3741
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 924
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34208
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 555
Składniki
Ciasto makowe: margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach.
Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.
Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)