Do góry

Desery Przepis na:

Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami

Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 88

Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 30 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 2 szt
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • migdały mielone 4-5 dag
  • aromat migdałowy 1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Pozostałe składniki
  • śliwki 25-30 dag
  • rodzynki 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • mleko 2 łyżki
  • cukier perlisty
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.

  2. Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

  3. Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.

  4. Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki.
    Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.

  5. Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń