Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka.
Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią.
Posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.