Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 259
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 397
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 259
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 397
Składniki
Mak zalać wrzącą wodą ,a następnie ją zlać i wlać mleko. Gotować na małym ogniu 30 min. ,zdjąć z ognia i zostawić na co najmniej 4 godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką ,odcisnąć i 3 razy przepuścić przez maszynkę. Migdały i orzechy posiekać. W rondlu o szerokim dnie rozpuścić masło i miód. Wrzucić mak i ,mieszając ,10 min. podsmażać na niewielkim ogniu ,pod koniec dodając opłukane rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową oraz wanilię utłuczoną w moździerzu z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i kiedy masa ostygnie ,wymieszać ją z utartymi z cukrem żółtkami i białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z solą ,cukrem waniliowym ,cynamonem ,skórką z cytryny i 25 g cukru. Pokruszone drożdże i 25 g cukru rozpuścić w mleku ,odstawić na 10 min. ,razem z masłem dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt 45x30 cm ,posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. 1 pasek zwinąć i ułożyć na środku tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Pozostałe paski zwinąć wokół ślimaczka. Ciasto odstawić na 15 min. ,piec ok. 55 min.