Do góry

Desery Przepis na:

Makowy zawijaniec

Makowy zawijaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 5012

:)

Składniki

  • Masa:
  • 1/2 kg maku
  • 1 l mleka
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Sól
  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki ,40 g drożdży ,250 ml letniego mleka
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy ,50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Skórka tarta z cytryny ,125 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zalać wrzącą wodą ,a następnie ją zlać i wlać mleko. Gotować na małym ogniu 30 min. ,zdjąć z ognia i zostawić na co najmniej 4 godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką ,odcisnąć i 3 razy przepuścić przez maszynkę. Migdały i orzechy posiekać. W rondlu o szerokim dnie rozpuścić masło i miód. Wrzucić mak i ,mieszając ,10 min. podsmażać na niewielkim ogniu ,pod koniec dodając opłukane rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową oraz wanilię utłuczoną w moździerzu z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i kiedy masa ostygnie ,wymieszać ją z utartymi z cukrem żółtkami i białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Mąkę wymieszać z solą ,cukrem waniliowym ,cynamonem ,skórką z cytryny i 25 g cukru. Pokruszone drożdże i 25 g cukru rozpuścić w mleku ,odstawić na 10 min. ,razem z masłem dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt 45x30 cm ,posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. 1 pasek zwinąć i ułożyć na środku tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Pozostałe paski zwinąć wokół ślimaczka. Ciasto odstawić na 15 min. ,piec ok. 55 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 października 2013 Podoba mi się Twój przepis, tym bardziej że jest bez olejków! Duży "kciuk" i zabieram do książki!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna78 20 października 2013 Świetnie wygląda, muszę wypróbować. Czy można użyć gotowej masy makowej? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elkapatelka 20 października 2013 a taki sam kształt uzyskasz krojąc strucle makowca na 5 cm kawałki i ukladac je poziomo na blaszce obok siebie.
kroisz IIII kładziesz ----a po upieczeniu kroisz IIII

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń