Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa chmurka z kokosem

Malinowa chmurka z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 15081

Pyszne i szybko znikające ciasto na różne jubileuszowe okazje w tym na 10 urodziny Smakera :)

Składniki

  • Blaszka 25/30 cm
  • Ciasto kruche:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • Krem śmietanowo-kokosowy:
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 4 listki /łyżeczki żelatyny
  • Galaretka z malinami:
  • 1/2kg malin świeżych lub mrożonych
  • 3 galaretki malinowe Dr.Oetker
  • 3 szklanki wody
  • Beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki białych wiórek kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić.

  2. Beza:
    Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
    Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 10 minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  3. Galaretka z malinami:
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić, dodać świeże maliny i zostawić do stężenia. Jeśli dodajemy maliny mrożone, nie rozmrażamy ich tylko mieszamy od razu z chłodną i płynną galaretką-po dodaniu malin galaretka zsiada się natychmiast, więc musimy działać szybko i wylać tężejącą na zimne kruche ciasto.

  4. Krem:
    Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder oraz likier kokosowy , żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i rozpuścić w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji, miksując wlać cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.

  5. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć upieczonym bezowym blatem.
    Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.
    Smacznego zyczę !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń