Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa Pianka na biszkopcie z galaretką
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 895
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2770
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3299
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 895
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2770
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3299
Składniki
2 Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku a jedną w 250 ml wrzątku. Odstawić na blacie do przestudzenia. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane mąki partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.15 minut lub do "suchego patyczka". Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli przestudzoną, płynną 1 galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Całość chwilę zmiksować do połączenia się składników. Biszkopt nasączyć ponczem ( pół szklanki wody+łyżka soku z cytryny) i wyłożyć przygotowany krem śmietanowy, włożyć do schłodzenia do lodówki. Do przestudzonych galaretek rozpuszczonych w 700 ml wody dodać mrożone lub świeże maliny. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać na schłodzone ciasto. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!