Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa Pianka na biszkopcie z galaretką
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 219
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 220
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1321
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 690
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 219
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 220
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1321
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 690
Składniki
2 Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku a jedną w 250 ml wrzątku. Odstawić na blacie do przestudzenia. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane mąki partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.15 minut lub do "suchego patyczka". Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli przestudzoną, płynną 1 galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Całość chwilę zmiksować do połączenia się składników. Biszkopt nasączyć ponczem ( pół szklanki wody+łyżka soku z cytryny) i wyłożyć przygotowany krem śmietanowy, włożyć do schłodzenia do lodówki. Do przestudzonych galaretek rozpuszczonych w 700 ml wody dodać mrożone lub świeże maliny. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać na schłodzone ciasto. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!