Do góry

Desery Przepis na:

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 48986

Dodano:

Odsłon: 1039

Pyszny i znany wszystkim deser w nieco innej odsłonie.

Składniki

  • kisiel malinowy/ frużelina malinowa:
  • maliny świeże lub mrożone 450 g
  • woda 200 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier kryształ 5 łyżek
  • krem śmietankowy:
  • śmietanka 36% (kremówka) 400 ml
  • serek homogenizowany naturalny (u mnie Miechów) 450 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • woda przegotowana (gorąca) 250 ml
  • biszkopty okrągłe 32 sztuki (po 4 sztuki na porcję)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Malinowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Świeże maliny przekładamy na sito i delikatnie płuczemy pod bieżąca wodą, następnie przekładamy do rondelka i zalewamy 100 ml wody/
    Maliny mrożone od razu przekładamy do rondelka, nie musimy ich odmrażać, i podobnie jak świeże zalewamy 100 ml wody.
    Maliny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej
    i pozostałej wody, następnie wlewamy ją do malin i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Po 2- 3 minutach powstanie nam dość gęsty kisiel
    albo jak wolicie frużelina. Rondelek z całą pyszną, owocową zawartością odstawiamy do wystudzenia.

  2. Teraz czas przygotować kawę. Tu nie ma nic skomplikowanego. Kawę rozpuszczalną zalewamy podaną w przepisie ilością przegotowanej wody i podobnie jak w przypadku
    kisielu, odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek homogenizowany, składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu powstania jednolitego, gładkiego kremu.

  3. Przygotowujemy wysokie szklanki. Na spód każdej dajemy dwa nasączone w kawie biszkopty, nakładamy mniej więcej dwie łyżki kremu śmietankowego, następnie
    dwie łyżki kisielu/frużeliny malinowej. Wkładamy kolejne dwa biszkopty nasączone w kawie i całość przykrywamy warstwą kremu. Dekorujemy granulkami kawy lub
    kakao.

    Deser wkładamy do lodówki na 15- 20 minut, aby się lekko schłodził.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń