Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Monkey Bread, czyli małpi chlebek to puszyste, karmelizowane ciasto drożdżowe pełne cynamonowego aromatu.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
W dużej misce umieść 25 gramów świeżych drożdży lub 8 g instant. Wsyp dwie łyżki jasnej mąki pszennej uniwersalnej, łyżkę cukru drobnego, 250 ml lekko ciepłego mleka . Całość rozcieraj łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-20 minut.
Do miski z rozczynem wsyp całą mąkę pszenną, sól i jajka. Kolejno przestudzone masło oraz pozostały cukier (30 g). Wszystkie składniki wymieszaj najpierw dokładnie drewnianą łyżką i potem wyrabiaj w mikserze. Zostaw do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formuje wałek i kroję na 8 / 16 części. Zostawiam na chwilę do wyrośnięcia i robię posypkę. Posypka połącz cukier z cynamonem. Osobno rozpuść masło.
Biorę jedną bułeczkę. Maczam w maśle i potem w posypce. Tak z każdą i odkładam do formy. Zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Piekę ok 35-40 minut w 175-180 C