Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Monkey Bread, czyli małpi chlebek to puszyste, karmelizowane ciasto drożdżowe pełne cynamonowego aromatu.
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2969
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2969
Składniki
W dużej misce umieść 25 gramów świeżych drożdży lub 8 g instant. Wsyp dwie łyżki jasnej mąki pszennej uniwersalnej, łyżkę cukru drobnego, 250 ml lekko ciepłego mleka . Całość rozcieraj łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-20 minut.
Do miski z rozczynem wsyp całą mąkę pszenną, sól i jajka. Kolejno przestudzone masło oraz pozostały cukier (30 g). Wszystkie składniki wymieszaj najpierw dokładnie drewnianą łyżką i potem wyrabiaj w mikserze. Zostaw do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formuje wałek i kroję na 8 / 16 części. Zostawiam na chwilę do wyrośnięcia i robię posypkę. Posypka połącz cukier z cynamonem. Osobno rozpuść masło.
Biorę jedną bułeczkę. Maczam w maśle i potem w posypce. Tak z każdą i odkładam do formy. Zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Piekę ok 35-40 minut w 175-180 C