Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mała rzecz a cieszy i smakuje
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na puch z cukrem, białka na sztywno. Do żółtek dodać przesianą mąkę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 5-7 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto powinno być miękkie. Na czysty arkusz papieru wyłożyć ciasto, przekroić je wzdłuż na dwa paski.
Kremówkę schłodzić i ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, dosmaczyć zapachem migdałowym. Chłodne ciasto posmarować połową kremu, pasek ciasta zwinąć w rulon i ustawić go na talerzu i owinąć go drugim paskiem.
Ciasto ścisnąć obręczą do tortów lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wyjąć, posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu, udekorować ulubionymi owocami.