Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcecie zrobić wrażenie na swojej wybrance? A może zrobić niespodziankę dzieciom? Nic prostszego. Domowe słodycze, nie dość, że zdrowsze od tych ze sklepu, to o wiele smaczniejsze. Ostatnio dla moich łasuchów zrobiłem domowy marcepan. Jakże inny od sklepowego. Nawet w wielu przepisach, które można znaleźć w internecie, na drugim miejscu po migdałach jest cukier. A można zrobić o wiele zdrowszą wersję. I nie mniej smakowitą… Wystarczy zastąpić cukier miodem lub syropem klonowym. Efekt jest zniewalający, smak o niebo lepszy, a i dla zdrowia nie jest to obojętne.. To co? Robimy?
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Składniki
Za bazę przyjąłem szklankę płatków migdałowych. Ile razy zwielokrotnicie przepis, zależy tylko od Was. Ostatnio zrobiłem masę z kilograma płatków migdałowych.. na pewno starczy na dłużej… Do kielicha blendera wsypujemy szklankę obranych płatków migdałowych. Blendujemy na proszek. Do proszku migdałowego dodajemy dwie łyżki miodu lub syropu klonowego oraz kilka kropli olejku migdałowego. Ponownie blendujemy. Uzyskujemy plastyczną masę, którą możemy wyłożyć foremkę o dowolnym kształcie /jak na zdjęciu/ lub zrobić kuleczki, które posłużą jako nadzienie do suszonych śliwek. Wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę.
Obie te formy mogą również posłużyć do zrobienia marcepanu w czekoladzie. Wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i dodać trochę śmietanki 30%. W takim roztworze maczamy nasze kulki marcepanowe lub śliwkę z marcepanem i mamy super słodycze w domowym wydaniu. Wkładamy do lodówki, na kolejną godzinę. Wyjmujemy tuż przed podaniem.