Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowe kwadraty z orzechami bez pieczenia

Marchewkowe kwadraty z orzechami bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 310

Zdrowy deser - ciasto marchewkowe bez pieczenia. Spód z marchewek, wiórków kokosowych orzechów i daktyla a wierzch z nerkowców z olejem kokosowym.

Składniki

  • SPÓD
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki miękkich daktyli ( jak macie takie twardawe to można je namoczyć na godzinę lub na noc w ciepłej wodzie)
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki startej drobno marchewki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • WIERZCH
  • ¾ szklanki nerkowców ( trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie na noc)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczki słodzika ( miód, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Marchewkowe kwadraty z orzechami bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Przygotować spód- do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić.
    Dodać resztę składników (do soli) i pulsacyjnie zmiksować na masę ( powinna powstać kula, może to potrwać 2-3 minuty)
    Małą formę do pieczenia (ja miałam taką 27 cm na 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą – na dno wyłożyć masę i dokładnie wygładzić. Formę wstawić do zamrażarki na godzinę.

  2. Nerkowce odsączyć z wody. Wszystkie składniki na wierzch umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę.
    Masę wyłożyć na wierzch, wygładzić i wstawić do zamrażarki co najmniej na godzinę.
    Wyjąć i odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
    Można dłużej przechowywać w zamrażarce o ile konsumpcja jest planowana na potem, ale przed pokrojeniem trzeba wyjąć i poczekać 15 minut aż lekko się rozmrozi.
    Potem można przechowywać w zamrażarce albo lodówce (do 2 tygodni)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń