Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowy piernik

Marchewkowy piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10757

Dodano:

Odsłon: 3670

bardzo lubię piernik i ciasto marchewkowe, więc byłam pewna, że to połączenie jest na pewno dla mnie :-) nie zawiodłam sie, bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto, które dodatkowo przełożyłam kremem czekoladowym :-)

Składniki

  • marchewka 40 dag
  • jajko 4
  • cukier 1 i 1/4 szkl.
  • olej 3/4 szkl.
  • mąka 2 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • korzenna przyprawa do piernika 3 pełne łyżeczki
  • sól szczypta
  • Krem czekoladowy:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • jogurt naturalny 6 pełnych łyżeczek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewkowy piernik

Przygotowanie

  1. Marchewkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (tortownica 23cm).
    Piec. ok. 50 min. w temp. 180 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Wystudzić.

  2. Krem czekoladowy: czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej jogurt. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i wyłożyć na przestygnięte ciasto
    Ponieważ użyłam za dużej blachy i ciasto wyszło niskie, przekroiłam je na pół i złożyłam jedno na drugim przekładając je kremem. (połowa kremu na sklejeniu placków, druga połowa na wierzch). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń