Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo lubię piernik i ciasto marchewkowe, więc byłam pewna, że to połączenie jest na pewno dla mnie :-) nie zawiodłam sie, bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto, które dodatkowo przełożyłam kremem czekoladowym :-)
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (tortownica 23cm).
Piec. ok. 50 min. w temp. 180 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Wystudzić.
Krem czekoladowy: czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej jogurt. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i wyłożyć na przestygnięte ciasto
Ponieważ użyłam za dużej blachy i ciasto wyszło niskie, przekroiłam je na pół i złożyłam jedno na drugim przekładając je kremem. (połowa kremu na sklejeniu placków, druga połowa na wierzch). Smacznego :-)
Cudowny dodatek do kawy. Świetnie smakują podawane z sosem czekoladowym, opró...
Odsłon: 3984
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 7968
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 186
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 176
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 57
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 186
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 176
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 57
Składniki
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (tortownica 23cm). Piec. ok. 50 min. w temp. 180 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Wystudzić.
Krem czekoladowy: czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej jogurt. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i wyłożyć na przestygnięte ciasto Ponieważ użyłam za dużej blachy i ciasto wyszło niskie, przekroiłam je na pół i złożyłam jedno na drugim przekładając je kremem. (połowa kremu na sklejeniu placków, druga połowa na wierzch). Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 18
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 32