Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o rumowym smaku....
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118109
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2151
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1547
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118109
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2151
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1547
Składniki
CIASTO: Na ogniu rozpuścić masło, miód, cukier, dodać ocet i sodę (uwaga, wytworzy się piana), dodać jajka i cały czas mieszając obserwować kiedy masa stanie się brązowa. Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę. Wyrobić ciasto i odłożyć je na godzinę.
Po godzinie rozwałkować dosyć cienko ciasto - ok. 6 placuszków na kształt tortownicy. Każdy placuszek należy piec przez 3-4 minuty w temp. 175 st. C. Dłuższe pieczenie może spowodować, że ciasto będzie twarde.
MASA: Masę krówkową ubić z masłem i rumem. Masy nie wychodzi zbyt dużo, ale nie powinno jej być za dużo, bo jest słodka.
Placki nasączyć kawą z rumem i poprzekładać naprzemiennie z masą. Ostatni placuszek rozkruszyć i wymieszać z orzechami. Tą mieszanką posypać ostatnią warstwę masy. Ciasto można podać najwcześniej 24h po zrobieniu, a najlepsze jest dwa dni później. Smacznego! *Przepis pochodzi z jednego z forów internetowych po moich modyfikacjach Listopad, 2010r.