Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3758
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2114
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5560
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3758
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2114
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5560
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5580
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem.Dodać masło (zimne) i siekać razem z mąką by masło było w jak najmniejszych kawałeczkach. Dodać jajka,szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto.Można lekko podsypywać mąką w razie potrzeby. Gdy już ciasto jest zagniecione,elastyczne i nie klei się do rąk zawinąć w folię i włożyć na ok 30 min do lodówki lub na 15 min do zamrażalnika.
Gdy ciasto jest już schłodzone,wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na ok pół cm grubości lub odrobinę więcej wg uznania. Można zrobić jeden duży mazurek o dowolnym kształcie ale też 2-3 mniejsze.Ja zrobiłam mniejsze bo są lepsze do obdarowania bliskich osób:) Mazurki po nadaniu odpowiedniego kształtu dekorujemy dookoła z resztek odciętego ciasta lekko dociskając (u mnie warkoczyki) Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem powierzchnię. Można posmarować wierzch jajkiem ale nie jest to konieczne. Pieczemy w temp 200 st ok 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu smarujemy lekko i cienko dżemem a następnie robimy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (mieszamy razem) Mazurki polewamy lukrem delikatnie by lukier rozlał się na dżemie a następnie dekorujemy tak jak nam wyobraźnia podpowiada póki lukier jest płynny:):)