Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki od lat goszczą na wielkanocnych stołach. W moim domu to ja zapoczątkowałam tę tradycję... Mazurek, który robię jest nie tylko piękną ozdobą świątecznego stołu, ale przede wszystkim bardzo smaczny, kruchy i jak to mazurek bardzo słodki :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11767
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1507
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11767
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1507
Składniki
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki: masło (najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, żeby było bardziej miękkie, jajko, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę i wyrabiać ciasto rękami.
Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (grubość ok. 0.5 cm) Ciasta wystarcza na jeden większy mazurek lub na dwa mniejsze (ja robię dwa). Można też z części ciasta zrobić ładną "ramkę" na brzegach ciasta.
Tak przygotowane mazurki przełożyć na blaszkę i piec piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Upieczone ciasto pozostawić do schłodzenia.
Następnie przygotowujemy lukier cytrusowy. Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Można też zetrzeć skórkę.
Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. W razie potrzeby można dolać trochę wody. Gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści i masa stanie się gęsta. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
Gotowy lukier schładzamy, a następnie wlewamy na chłodne mazurki.
Mazurki dekorujemy wedle uznania. Doskonale nadają się do tego orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, migdały itp. Najlepiej dekorować gdy lukier nie do końca zastygł.
Smacznego
:)