Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki od lat goszczą na wielkanocnych stołach. W moim domu to ja zapoczątkowałam tę tradycję... Mazurek, który robię jest nie tylko piękną ozdobą świątecznego stołu, ale przede wszystkim bardzo smaczny, kruchy i jak to mazurek bardzo słodki :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4275
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 694
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1001
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3941
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4275
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 694
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1001
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3941
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Składniki
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki: masło (najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, żeby było bardziej miękkie, jajko, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę i wyrabiać ciasto rękami.
Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (grubość ok. 0.5 cm) Ciasta wystarcza na jeden większy mazurek lub na dwa mniejsze (ja robię dwa). Można też z części ciasta zrobić ładną "ramkę" na brzegach ciasta.
Tak przygotowane mazurki przełożyć na blaszkę i piec piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Upieczone ciasto pozostawić do schłodzenia.
Następnie przygotowujemy lukier cytrusowy. Pomarańcze i cytryny bardzo dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Można też zetrzeć skórkę.
Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. W razie potrzeby można dolać trochę wody. Gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści i masa stanie się gęsta. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
Gotowy lukier schładzamy, a następnie wlewamy na chłodne mazurki.
Mazurki dekorujemy wedle uznania. Doskonale nadają się do tego orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, migdały itp. Najlepiej dekorować gdy lukier nie do końca zastygł.
Smacznego
:)