Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma świątecznym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód i karmel ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Jest naprawdę pyszny.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2506
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1832
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28545
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2506
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1832
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28545
Składniki
Przygotowujemy mus czekoladowy. Łączymy czekoladę, orzechy, cukier, mąkę. Masło trzemy na tarce, dodajemy jajko, ser i mleko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy.
Przygotowujemy kruchy spód. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy grysikiem. Ciastem wylepiamy spód foremki i przekuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach.
Formę wyciągamy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy mus czekoladowy i pieczemy kolejne 30-40 minut. Przygotowujemy lukier. Cukier gotujemy z wodą, aż zacznie gęstnieć (ok 15 minut). Do gorącego karmelu dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego wystudzenia. W między czasie mieszamy mleko z mąką. Wlewamy rozrobioną mąkę z mlekiem do karmelu i ponownie gotujemy cały czas mieszając. Po ok 3 minutach dosypujemy orzeszki i wylewamy całość na upieczonego mazurka.
Odstawiamy do przestygnięcia.