Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez pysznego mazurka. Kruche, maślane ciasto, kwaskowa konfitura wiśniowa i niebiańsko pyszna czekoladowa polewa w jednym cieście, to, jak dla mnie połączenie idealne.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7900
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13667
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7900
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13667
Składniki
Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło.
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu.