Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten mazurek robie prawie co roku na święta. Jest bardzo smaczny i gorąco polecam.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 561
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4004
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 561
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4004
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę mazurkową. Ciasto powinno mieć 0,5-1 cm. grubości. Piec w tem.190st.C przez ok. 20 minut.
MASA: kaszę zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje Wystudzić. Masło zmiksować z cukrem , ponieważ będzie bardzo gęsta masa, najlepiej użyć końcówek tzw. haki.Dodajemy zmielone migdały i dalej miksujemy hakami. Nie przerażać się, że masa jest gęsta. Dodać cukier migdałowy i po łyżce kaszy manny , miksować cały czas dość długo, aż masa zacznie się łączyć i zrobi się rzadsza.Można dodać również 4 krople zapachu migdałowego.3Ciasto posmarować dżemem pomarańczowym /ja delikatnie podgrzewam dżem, ponieważ taki półpłynny lepiej rozsmarować na cieście/, następnie wyłożyć masę migdałową i delikatnie rozsmarować na dżemie /masa bardzo ładnie się poddaje i nie ma problemu z jej równym wyłożeniem/. 4. Gotowy mazurek dekorujemy wg uznania. SMACZNEGO!