Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8135
Dodano: 24.03.2010
Odsłon: 32107
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę mazurkową. Ciasto powinno mieć 0,5-1 cm. grubości. Piec w tem.190st.C przez ok. 20 minut.
MASA: kaszę zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje Wystudzić. Masło zmiksować z cukrem , ponieważ będzie bardzo gęsta masa, najlepiej użyć końcówek tzw. haki.Dodajemy zmielone migdały i dalej miksujemy hakami. Nie przerażać się, że masa jest gęsta. Dodać cukier migdałowy i po łyżce kaszy manny , miksować cały czas dość długo, aż masa zacznie się łączyć i zrobi się rzadsza.Można dodać również 4 krople zapachu migdałowego.3Ciasto posmarować dżemem pomarańczowym /ja delikatnie podgrzewam dżem, ponieważ taki półpłynny lepiej rozsmarować na cieście/, następnie wyłożyć masę migdałową i delikatnie rozsmarować na dżemie /masa bardzo ładnie się poddaje i nie ma problemu z jej równym wyłożeniem/.
4. Gotowy mazurek dekorujemy wg uznania. SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Maudie 07 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Na bank zrobię na te święta:)Cudny!!! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Justa1974 29 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Robiłam w tamtym roku i w tym też zrobię, przepyszny i łatwy do zrobienia, dekoracja przecudna:) WESOŁYCH ŚWIĄT0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 28 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Dziękuję , jest mi bardzo, bardzo miło za Wasze ciepłe komentarze. Pozdrawiam świątecznie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Imponujący jest Twój mazurek Irmo. Istne cudo:-)))) Zabieram do ulubionych.0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 22 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Zdjęcie Twojego mazurka zachęca do wypróbowania przepisu,naprawdę wygląda przecudnie i pewnie tez wspaniale smakuje:-) Do ulubionych,zmajstruję takie cudo na najbliższe święta choc pewnie dekoracja nawet w połowie tak mi się nie uda,bo niestety nie potrafię dekorowac ciast.Życzę spokojnych,zdrowych,cudownych Swiąt Wielkanocnych!0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 08 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Tolerancjo, dziękuję Ci jest mi bardzo miło. Ten mazurek jest bardzo smaczny , robię go w każde święta. Pozdrawiam wiosennie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 08 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Irma przecudnie wykonałas ten mazurek odemnie 5 z plusem pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Kibi cukier migdałowy kupiłam w jakimś dużym markecie, ale nie pamiętam w jakim. Jest w bardzo podobnym opakowaniu jak cukir wanilinowy. Myślę, że jak dodasz troszkę zapachu migdałowego, to też będzie dobrzeŻyczę Ci udanego wypieku, smacznego zajadania i WESOŁYCH ŚWIĄT!))
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
ale pięknie wygląda, cudeńko, nigdy nie robiłam mazurka, ale to będzie pierwszy raz, mam pytanie skąd wziąć cukier migdałowy?można go czymś zastąpić?0 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 23 października 2010Zgłoś do usunięcia
Ale pięknie przyzdobiony :)0 Kto głosował? | Odpowiedz