Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowy z masą kajmakową

Mazurek migdałowy z masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49651

Dodano:

Odsłon: 4057

Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Pyszny mazureczek, łatwy w wykonaniu. Polecam!

Składniki

  • ciasto kruche:
  • mąka pszenna tortowa 250 g
  • mąka migdałowa lub mielone migdały 100 g
  • cukier puder 100 g
  • masło 200 g
  • żółtka 3 sztuki
  • ciasto na rant mazurka:
  • margaryna 150 g
  • cukier puder 100 g
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 250 g
  • mielone migdały 100 g
  • masa kajmakowa:
  • krówki mleczne 150 g
  • śmietanka 30% 50 ml
  • masło 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek migdałowy z masą kajmakową

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zarobienia ciasta kruchego. Na stolnicę wsypujemy mąkę, tworząc kopczyk.
    Dodajemy cukier puder i mąkę migdałową. W naszym kopczyku robimy zagłębienie, dodajemy żółtka oraz masło. Składniki siekamy ostrym nożem, następnie dłońmi zagniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykładamy na blachę i dopiero tam formujemy* w zamierzony kształt, u mnie jest to mazurek w kształcie jajka.
    Uformowane ciasto pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. W tym czasie staramy się przygotować ciasto na rant. Mikserem ubijamy margarynę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę i mielone migdały. Całość, nadal używając miksera, mieszamy dopóki masa nie stanie się jednolita.
    Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i przy jej użyciu tworzymy ozdobny rant (obwódkę) na naszym lekko podpieczonym cieście.


    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, pieczemy w tej samej temperaturze co wcześniej.

  3. Czas zabrać się za przygotowanie masy:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy krówki. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków. W tym czasie często mieszamy zawartość rondelka. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na upieczone ciasto.

    Teraz pozostaje nam tylko udekorować mazurka, najlepiej według własnego pomysłu, wtedy można zaszaleć.

    * Przy formowaniu pomagałam sobie nożem, odcinałam, dolepiałam, itp. Nie używałam jakiś specjalnych sprzętów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń