Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Pyszny mazureczek, łatwy w wykonaniu. Polecam!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13775
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5778
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13775
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5778
Składniki
Zaczynamy od zarobienia ciasta kruchego. Na stolnicę wsypujemy mąkę, tworząc kopczyk. Dodajemy cukier puder i mąkę migdałową. W naszym kopczyku robimy zagłębienie, dodajemy żółtka oraz masło. Składniki siekamy ostrym nożem, następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykładamy na blachę i dopiero tam formujemy* w zamierzony kształt, u mnie jest to mazurek w kształcie jajka. Uformowane ciasto pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie staramy się przygotować ciasto na rant. Mikserem ubijamy margarynę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę i mielone migdały. Całość, nadal używając miksera, mieszamy dopóki masa nie stanie się jednolita. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i przy jej użyciu tworzymy ozdobny rant (obwódkę) na naszym lekko podpieczonym cieście. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, pieczemy w tej samej temperaturze co wcześniej.
Czas zabrać się za przygotowanie masy: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy krówki. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków. W tym czasie często mieszamy zawartość rondelka. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na upieczone ciasto. Teraz pozostaje nam tylko udekorować mazurka, najlepiej według własnego pomysłu, wtedy można zaszaleć. * Przy formowaniu pomagałam sobie nożem, odcinałam, dolepiałam, itp. Nie używałam jakiś specjalnych sprzętów. Smacznego.