Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowy z masą kajmakową

Mazurek migdałowy z masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 3725

Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Pyszny mazureczek, łatwy w wykonaniu. Polecam!

Składniki

  • ciasto kruche: mąka pszenna 25 dkg, zmielone migdały 10 dkg, cukier puder 10 dkg, margaryna 10 dkg, masło 10 dkg, żółtka 2 szt
  • ciasto na rant mazurka:
  • margaryna 15 dkg
  • cukier puder 10 dkg
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 25 dkg
  • mielone migdały 5 dkg
  • masa kajmakowa: krówki mleczne 20 dkg, mleko 50 ml, śmietanka 30% 50 ml, masło 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zarobienia ciasta kruchego. Na stolnicę wsypujemy mąkę, tworząc kopczyk.
    Dodajemy cukier puder i zmielone migdały. W naszym kopczyku robimy zagłębienie, dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Składniki siekamy ostrym nożem, następnie dłońmi zagniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykładamy na blachę i dopiero tam formujemy* w zamierzony kształt, u mnie jest to, choć nie wiem czy widać, mazurek w kształcie jajka.
    Uformowane ciasto pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    W tym czasie staramy się przygotować ciasto na rant. Mikserem ubijamy margarynę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę i mielone migdały. Całość, nadal używając miksera, mieszamy dopóki masa nie stanie się jednolita.
    Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i przy jej użyciu tworzymy ozdobny rant (obwódkę) na naszym lekko podpieczonym cieście.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, pieczemy w tej samej temperaturze co wcześniej.
    Czas zabrać się za przygotowanie masy:
    W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietanką, następnie dodajemy krówki. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy nasze cukiereczki, doprowadzając do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowa masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na upieczone ciasto.

  2. Teraz pozostaje nam tylko udekorować mazurka, najlepiej według własnego pomysłu, wtedy można zaszaleć.

    *Przy formowaniu pomagałam sobie nożem, odcinałam, dolepiałam, itp. Nie używałam jakiś specjalnych sprzętów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń