Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowy spód, orzechowa masa i polewa z gorzkiej czekolady. Słodka rozpusta....
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12810
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12810
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i orzechami, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na dwie godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do wyściełanej papierem do pieczenia formy o wymiarach 15x25 cm. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietankę kremówkę zagotować z cukrem, wsypać mielone orzechy, gotować chwilę do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na ostudzonym cieście.
Mleko zagotować, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Polewę rozprowadzić po mazurku, dowolnie udekorować.