Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny wielkanocny wypiek w wersji pomarańczowej.....
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4789
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4789
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło, łyżkę kwaśnej śmietany i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec przez około 20 minut. Wystudzić.
Pomarańcze obrać ze skórki, usuwając również białą część. Ostrym nożem wyciąć segmenty owoców, zachowując cały wyciekający sok.
Odlać około 1/3 szklanki soku. Resztę przełożyć na dużą patelnię, dodać cukier i gotować na dużym ogniu, często mieszając, do odparowania około połowy płynu.
Odlany wcześniej sok wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do gotującej się masy pomarańczowej, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, ponownie dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Dowolnie udekorować.