Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424799
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10644
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336932
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424799
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10644
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336932
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4736
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Polewa: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy. Wykończenie: Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami. Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.