Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4434
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20859
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4434
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20859
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Polewa: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy. Wykończenie: Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami. Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.