Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek sezamowy bez pieczenia, można go więc zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Polubią go wszyscy miłośnicy sezamu. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, wystarczy mieć sezam, cykatę, sumak, miód i blat waflowy. To już prawie wszystko, resztę składników zapewne każdy ma w domu. Przygotowanie potrwa zaledwie chwilę, a potem można delektować się wspaniałym orientalnym smakiem. To nic dziwnego, wszak słodkie, zdobne mazurki mają orientalny, najprawdopodobniej turecki rodowód.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 204
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 54
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 14
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 14
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 204
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 54
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 14
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 14
Składniki
Na suchej patelni podpraż na złoto sezam. Możesz użyć tylko białego sezamu albo zmieszanych ziarenek białych i czarnych. Ja miałam w domu więcej białego sezamu i tylko odrobinę czarnego, więc mój mazurek jest raczej jasny.
Do podprażonego sezamu dodaj miód i masło oraz kandyzowaną skórkę cytrynową, zwaną często cykatą (nie, nie cykutą) albo citronatem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie podgrzewaj dalej. Niech miód i masło się rozpuszczą.
Teraz dodaj 1-2 łyżeczki mielonego sumaku z tymiankiem (ja dodałam 2 łyżeczki, ale lubię dość mocne aromaty, więc zacznij od mniejszej ilości przyprawy).
Podsmażaj do uzyskania odpowiedniej gęstości i wylej na przygotowany wafel. Rozprowadź masę równomiernie szerokim nożem i pozostaw do zastygnięcia.
Gdy mazurek sezamowy zastygnie, możesz pokroić go w dowolne kształty. Mnie się spodobały trójkąty.