Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 5094
Dodano: 22.04.2019
Odsłon: 933
> 6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Na suchej patelni podpraż na złoto sezam. Możesz użyć tylko białego sezamu albo zmieszanych ziarenek białych i czarnych. Ja miałam w domu więcej białego sezamu i tylko odrobinę czarnego, więc mój mazurek jest raczej jasny.
Do podprażonego sezamu dodaj miód i masło oraz kandyzowaną skórkę cytrynową, zwaną często cykatą (nie, nie cykutą) albo citronatem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie podgrzewaj dalej. Niech miód i masło się rozpuszczą.
Teraz dodaj 1-2 łyżeczki mielonego sumaku z tymiankiem (ja dodałam 2 łyżeczki, ale lubię dość mocne aromaty, więc zacznij od mniejszej ilości przyprawy).
Podsmażaj do uzyskania odpowiedniej gęstości i wylej na przygotowany wafel. Rozprowadź masę równomiernie szerokim nożem i pozostaw do zastygnięcia.
Gdy mazurek sezamowy zastygnie, możesz pokroić go w dowolne kształty. Mnie się spodobały trójkąty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)