Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek sezamowy

Mazurek sezamowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 348

Mazurek sezamowy bez pieczenia, można go więc zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Polubią go wszyscy miłośnicy sezamu. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, wystarczy mieć sezam, cykatę, sumak, miód i blat waflowy. To już prawie wszystko, resztę składników zapewne każdy ma w domu. Przygotowanie potrwa zaledwie chwilę, a potem można delektować się wspaniałym orientalnym smakiem. To nic dziwnego, wszak słodkie, zdobne mazurki mają orientalny, najprawdopodobniej turecki rodowód.

Składniki

  • 1 wafel na spód mazurka (jeśli znajdziesz gdzieś bezglutenowy wafel – mazurek też będzie bezglutenowy)
  • 200 g sezamu (kolor jest obojętny, ale chyba lepiej wygląda mazurek z przewagą białego sezamu)
  • 3 łyżki miodu pszczelego (myślę, że weganie mogą zastąpić go dowolnym miodkiem roślinnym, ale sama jeszcze nie próbowałam)
  • 2 łyżki masła (weganom proponuję tu rafinowany olej kokosowy)
  • 1-2 łyżeczki mielonej przyprawy, która składa się w równych częściach z sumaku i tymianku – to właśnie ten pyszny orientalny akc
  • 100 g cykaty (kosteczek kandyzowanej skórki z cytryny bądź limonki)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni podpraż na złoto sezam. Możesz użyć tylko białego sezamu albo zmieszanych ziarenek białych i czarnych. Ja miałam w domu więcej białego sezamu i tylko odrobinę czarnego, więc mój mazurek jest raczej jasny.

  2. Do podprażonego sezamu dodaj miód i masło oraz kandyzowaną skórkę cytrynową, zwaną często cykatą (nie, nie cykutą) albo citronatem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie podgrzewaj dalej. Niech miód i masło się rozpuszczą.

  3. Teraz dodaj 1-2 łyżeczki mielonego sumaku z tymiankiem (ja dodałam 2 łyżeczki, ale lubię dość mocne aromaty, więc zacznij od mniejszej ilości przyprawy).

  4. Podsmażaj do uzyskania odpowiedniej gęstości i wylej na przygotowany wafel. Rozprowadź masę równomiernie szerokim nożem i pozostaw do zastygnięcia.

  5. Gdy mazurek sezamowy zastygnie, możesz pokroić go w dowolne kształty. Mnie się spodobały trójkąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń