Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12522
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12522
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie pomieszać.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierać aż powstanie gładka masa. Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać.
Stopniowo dodawać mąkę z kakao. Ucierać na małych obrotach, a początkowo nawet ręcznie tylko piórami, a następnie odpalić silnik.
Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Już ręcznie zagnieść ciasto na desce. Zrobić wałek. Pokroić na plasterki. Z tych kawałków ciasta formować kulki i spłaszczać w dłoni. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powciskać w ciasteczka czekoladowe łezki. U mnie 3 łezki na ciasteczko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wyszło mi 41 ciasteczek.
Ciasteczka powinny być kruche i jednoczesnie miękkie. Dłuższe pieczenie może spowodować, że będą przypalone.
Smacznego.