Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1201
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5732
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8793
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18299
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1201
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5732
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8793
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18299
 
         
         
                Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie pomieszać.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierać aż powstanie gładka masa. Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać.
Stopniowo dodawać mąkę z kakao. Ucierać na małych obrotach, a początkowo nawet ręcznie tylko piórami, a następnie odpalić silnik.
Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Już ręcznie zagnieść ciasto na desce. Zrobić wałek. Pokroić na plasterki. Z tych kawałków ciasta formować kulki i spłaszczać w dłoni. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powciskać w ciasteczka czekoladowe łezki. U mnie 3 łezki na ciasteczko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wyszło mi 41 ciasteczek.
Ciasteczka powinny być kruche i jednoczesnie miękkie. Dłuższe pieczenie może spowodować, że będą przypalone.
Smacznego.