Do góry

Desery Przepis na:

megaaa czekoladowy torcik truflowy

megaaa czekoladowy torcik truflowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 19852

Dodano:

Odsłon: 7920

bardzo czekoladowy i bardzo pyszny torcik

Składniki

  • ciasto: 7 jajek
  • 25 dkg cukru pudru
  • 7.5 dkg dobrego kakao
  • krem: 20 dkg dobrej gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 35 ml spirytusu
  • 50 ml rumu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
megaaa czekoladowy torcik truflowy

Przygotowanie

  1. żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao, dodać ubite na sztywna pianę białka. Przelać do formy (22cm) wyłożonej pergaminem i piec 45-55min w 180 stopniach. Ciasto w piecu bardzo urośnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić, tak mam być .

  2. Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, śmietankę, i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając czekać aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Na początku masa jest bardzo płynna ale na 100% zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja po ostygnięciu wstawiłam do lodówki i co jakiś czas mieszałam po około godzinie masa była gotowa do przełożenia ciasta.

  3. Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne, takie trochę sufletowe) przekroić na 2 krążki. Przełożyć 2/3 kremu a resztą oblać torcik. Odstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień takie zimne, prosto z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń