Do góry

Desery Przepis na:

Melba truskawkowa

Melba truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5297

Dodano:

Odsłon: 3002

W sezonie truskawkowym ten deser u nas jest obowiązkowo;)Delicje, rozpływa się w ustach:)

Składniki

  • truskawki, 60 dkg
  • lody waniliowe z laską wanilii /np.Belkanto,Zielona budka/,6 kulek
  • śmietanka 30%, 250ml
  • cytryna, 1 sztuka
  • cukier puder, 40g
  • płatki migdałowe, 40g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni,bez tłuszczu i ostudzić je.

  2. Zmiksować 10 dkg truskawek z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, na gładko.

  3. Pozostałe truskawki przekroić na połówki.Śmietanę ubić na sztywno,bez dodatku cukru.

  4. Do 6 pucharków przełożyć zmiksowane truskawki,dodać po gałce lodów i pozostałe truskawki.

  5. Udekorować bitą śmietaną i posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.

  6. Podawać od razu po przygotowaniu. W wersji dla dorosłych,dla urozmaicenia można polać lody i truskawki łyżeczką koniaku lub wódki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń