Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne.
Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Wystudzone ciasta pokroić na kromki o grubości 2 cm.
Przygotować krem: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta i sklejać ze sobą do wyczerpania składników.
Przygotować polewę: Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę i mleko i podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści a składniki dobrze połączą ze sobą. Rozpuszczoną polewą polać ciasto. Po wystygnięciu polewy, ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :-)