Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o smaku "Michałków":) Stworzone specjalnie dla mojej córki Michalinki, która uwielbia te cukierki, stąd też nazwa ciasta:) Każdy Michałkożerca będzie zachwycony:)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Masa: Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło, dodajemy zimne mleko z cukrami, mleko w proszku i kakao. Ucieramy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzeszki i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Polewa: Czekoladę łamiemy, dodajemy mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy górę ciasta oraz trochę boki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego:)