Do góry

Desery Przepis na:

Michalinka

Michalinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4221

Dodano:

Odsłon: 5447

Ciasto o smaku "Michałków":) Stworzone specjalnie dla mojej córki Michalinki, która uwielbia te cukierki, stąd też nazwa ciasta:) Każdy Michałkożerca będzie zachwycony:)

Składniki

  • Na biszkopt: 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem: 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 100g orzeszków ziemnych (bez soli)
  • Na polewę: 150g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Michalinka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół.

  2. Masa: Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło, dodajemy zimne mleko z cukrami, mleko w proszku i kakao. Ucieramy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzeszki i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

  3. Polewa: Czekoladę łamiemy, dodajemy mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy górę ciasta oraz trochę boki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń