Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 4790
Dodano: 25.11.2020
Odsłon: 237
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Miód, cukier, margarynę i smalec roztopić. Ostudzić.
Dodać zmiksowane całe jajka.
Stopniowo dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao
W śmietanie rozmieszać sodę i amoniak. Dodać do mąki.
Połączyć wszystkie składniki nożem, następnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
Ciasto jest "wolne" ale takie powinno być.
Przełożyć do miski, z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, owinąć folią i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce-ale nie do lodówki.
Po tym czasie ciasto porządnie wyrobić by zmiękło. Jeśli będzie się kleić do blatu, podsypać mąką.Podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec pierniczki przez 8 minut.
Pilnować dokładnie czasu pieczenia, bo będą twarde i nie zmiękną.
Cukier puder przesypać do głębokiej , plastikowej miski.
Dodać 3-4 łyżki gorącego mleka i ucierać aż stanie się gęsty i lśniący.
Lukrować upieczone pierniczki i dowolnie dekorować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz