Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, lekko przestudzić, następnie wkruszyć drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać skłądniki płynne i jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować (można podsypać odrobiną mąki) na grubość ok. 1cm (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym białkiem, piec około 8-10 minut (nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 185°C. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tych proporcji wychodzi ok. 60 pierników.
Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)