Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie pierniczki alpejskie zwykłe i nadziewane

Miękkie pierniczki alpejskie zwykłe i nadziewane

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 12624

Dodano:

Odsłon: 242

????Miękkie pierniczki alpejskie zwykłe i nadziewane ????

Składniki

  • Mąka pszenna 500 g
  • Miód 200 g
  • Masło 125 g
  • Żółtka 4
  • Białka 2
  • Śmietana 18 % 1/2 szklanki ( śmietana najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • Przyprawa do piernika 2 pełne łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki S
  • Soda pełna łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miękkie pierniczki alpejskie zwykłe i nadziewane

Przygotowanie

  1. Śmietanę wyjąć z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Gdy śmietana się ogrzeje dodać sodę, wymieszać i odstawić.

    Do garnuszka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Całość zagotować, zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do przestudzenia.

    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier partiami. Kolejno dodajemy żółtka i krótko miksujemy.

    Dodajemy do masy mąkę oraz kakao i całość mieszamy już łyżką. Kolejno dodajmy przestudzony miód i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy do połączenia się składników. Miskę wraz z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawić na dobę.

    Kolejnego dnia część ciasta wyłożyć na stolnica podsypaną mąką i rozwałkować dwa podobnej wielkości koła o grubości 2-3 mm. ( Ciasto podsypywać mąką do czasu, aż nie będzie kleiło się do wałka. Na jednym kole zarysować wykrawaczem wzory.

    Na środku każdego wzoru nałożyć łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta dociskając do koła nałożonej marmolady. Wyciąć wzór za pomocą wykrawacza. Jak zrobić te pierniczki możecie zobaczyć w filmie poniżej. W przypadku pierniczków bez nadzienia rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm.

    Przygotowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.

    Gotowe można polukrować lub oblać czekoladą.
    Smacznego !

    Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. Zamknięte w pojemniku zachowują świeżość na długi czas :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń